Csabikám, mert kérted, nem lesz meglepetés, de elárulom, hogy hétvégén megsütőm újra az áhított májas lepényt! A receptje egyszerű, és a nagybevásárlás előtt még felfirkanthatók a hozzávalók a listára!

Tésztához: 12-12dkg finom- és rétesliszt, 16dkg vaj (vaj tejből…), kávéskanál méz, 2 tojássárgája, tejföl, csipet só

Töltelékhez: 25dkg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásfehérje, fokhagyma, só, majoránna, bors, mustár (mazsola)

Szakácskönyv szerint, a tésztához valókat annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas masszát kapjunk.

Én, személy szerint be szoktam dobni a hozzávalókat a kenyérsütőbe, és olyan programot választok ki rajta, amin gyúr/dagaszt. Amikor összeáll a tészta – kevesebb, mint fél óra – kiveszem a gépből. Persze közben el lehet készíteni a tölteléknek valót…)

Egy óráig hideg helyen pihentetjük.

Az olajban vagy vajban halványságára pirítjuk a hagymát, és rádobjuk a megtisztított májat. Állandó forgatás, keverés mellett 1-2 percig pirítjuk. Közben megszórjuk az őrölt borssal, majoránnával, lereszelt fokhagymával, és kevergetve készre sütjük. Nagyon hamar elkészül. Fontos, hogy ne tocsogjon az olajban/vajban. Kihűlés után ízlés szerint sózzuk, és mustárt keverhetünk hozzá (ki hogy szereti), és egy krumplinyomóval darabosra törjük. Nem kell, hogy pépes legyen!

Na ilyenkor lehet beleszórni a beáztatott mazsolát, ha valaki nem idegenkedik tőle.

A tésztát két cipóba osztjuk, és az egyiket kinyújtva, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit vagy kerek tortaformát.

A kemény habbá felvert tojásfehérjébe beleforgatjuk a májat. A masszát a tésztára simítva egyenletesen elosztjuk.

A kinyújtott másik tésztával befedjük a tetejét. A maradékot körben levágjuk, és a tetejét villával megszurkáljuk.

A kis tésztadarabokból lehet gyurmázni/szobrászkodni valami szép díszes plasztikát.

Tojásfehérjével megkenjük, és még megszórhatjuk len-, napraforgó-, szezámmaggal. Forró 200 ºC-os sütőbe tolva sütjük 10 percig, majd a sütő hőmérsékletét mérsékelve 180ºC-ra, szép pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük fel.

Dióhéjban ennyi. A töltelék lehet édes, vagy sós is. Sütöttem már olyat is, amiben májas hurkás/tejfölös töltelék volt. Nagyon ízlett a családnak…

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamegprobalmindentelintezni.blog.hu/api/trackback/id/tr311278476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása